Archival Descriptions

Displaying items 1 to 20 of 58,971
  1. Elfriede Frank-Markovits

    Elfriede Geiringer, geboren als Elfriede Markovits (Wenen, 13 februari 1905 - Londen, 2 oktober 1998), was een Joodse Holocaustoverlevende en de tweede vrouw van Otto Frank.

  2. Zesde Montessorischool

    De 6e Montessorischool is een openbare Montessori-basisschool in de Amsterdamse Rivierenbuurt. De school werd in 1933 opgericht als zesde school in Amsterdam volgens de onderwijsmethodiek van Maria Montessori. Anne Frank ging tussen 1935 en 1941 naar de Zesde Montessorischool aan de Niersstraat 43 in Amsterdam. Ter nagedachtenis van Anne Frank draagt de Zesde Montessorischool vanaf 12 juni 1957 haar naam: de 6e Montessorischool Anne Frank (kort Anne Frankschool).

  3. Merwedeplein

    Voordat Anne Frank moest onderduiken woonde zij samen met haar ouders en zus van 1933 tot 1942 aan het Merwedeplein nr. 37-II in Amsterdam-Zuid. Nadat de familie Frank in juli 1942 was ondergedoken, keerde ze nooit meer terug op dit adres. Na de familie Frank hebben er verschillende mensen op het adres Merwedeplein 37-II gewoond. In 2004 heeft Woningcorporatie Ymere in samenwerking met de Anne Frank Stichting de woning in de oorspronkelijke jaren-dertig-stijl teruggebracht. Na zorgvuldig onderzoek zijn er meubels geplaatst die door de familie Frank gebruikt zouden kunnen zijn. De Anne Frank...

  4. Diversen

    In deze collectie zijn objecten ingedeeld die vooralsnog niet aan een van de andere collecties kunnen worden toegeschreven.

  5. Margot Frank

    Margot Betti Frank (Frankfurt am Main, 16 februari 1926 – Bergen-Belsen, februari 1945) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje, dat vooral bekend is geworden als de zus van Anne Frank. Nadat het gezin Frank naar Nederland was gevlucht doken zij tijdens de Duitse bezetting onder in Het Achterhuis, waar zij op 4 augustus 1944 ontdekt werden. Na gevangenschap in gevangenis Weteringschans, Kamp Westerbork en Auschwitz kwam.

  6. Shea Tenenbaum

    In november 2016 verwierf de Anne Frank Stichting via de Raab Collectie 76 originele brieven van Otto Frank aan Shea Tenenbaum. De brieven zijn geschreven tussen 1958 en 1979 en bevatten naast persoonlijke verhalen ook interessante informatie over Otto's grote betrokkenheid bij het behoud van het Achterhuis en de openstelling daarvan voor het publiek. Shea Tenenbaum was een Jiddische auteur, essayist en dichter die werd geboren in Polen en in 1934 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij schreef boeken en leverde bijdragen aan Jiddische kranten en publicaties als de Jewish Daily Forward in ...

  7. Weerklank

    Weerklank is de benaming van de collectie die bestaat uit documenten en objecten geïnspireerd op het dagboek en het leven van Anne Frank, de onderduik etc. De basis van deze collectie is gelegd door Otto Frank die het als zijn plicht zag brieven en reacties uit alle delen van de wereld te beantwoorden en te bewaren.

  8. Gertrud Naumann

    Gertrud Naumann, later gehuwd met Karl Trenz, was het buurmeisje van de familie Frank aan de Marbachweg in Frankfurt. Als tienermeisje paste ze wel eens op Margot en Anne. Na de vlucht naar Nederland in 1933 onderhield vooral Edith Frank een intensieve correspondentie met haar, in mindere mate deden ook Anne, Margot en Otto dat. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog herstelde Otto Frank het contact en correspondeerden ook andere leden van de familie Frank met haar, tot aan haar overlijden in 2002. Vanwege het verloop in tijd, de omvang en de aard van deze correspondentie heeft Gertrud Nauma...

  9. Fritz Pfeffer

    Zoals veel Duitse Joden was ook Fritz Pfeffer voorafgaand aan de machtsovername door de NSDAP in 1933 volledig geïntegreerd in de Duitse maatschappij en samenleving. Zo dient hij als dienstplichtig militair tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger, en richt hij in 1913 een tandartspraktijk op in Berlijn. Na het einde van de vijandelijkheden pakt hij zijn werk weer op en houdt tot 1938 deze praktijk aan. In dat jaar vlucht hij naar Nederland, nadat hij en veel andere Joden na de gebeurtenissen van de Kristallnacht Duitsland ontvluchten. Zijn intentie is om daarna door te reizen naa...

  10. Anne Frank

    Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, (circa februari 1945) was een uit Duitsland afkomstig Joods meisje dat bekend is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Zij stierf aan vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek is postuum gepubliceerd en een van de meest gelezen boeken ter wereld.

  11. Eva Schloss-Geiringer

    Eva Geiringer Schloss, geboren als Eva Geiringer (Wenen, 11 mei 1929), is de stiefdochter van Otto Frank. Schloss is vooral bekend om haar memoires over de gebeurtenissen tijdens de Holocaust en heeft deelgenomen aan het Visual History Archive-project van de USC Shoah Foundation Institute om videoantwoorden vast te leggen voor educatieve doeleinden.

  12. Eckert-lijst

    De Eckert-lijst is vernoemd naar Otto Frank’s executeur-testamentair Hans Eckert. Objecten op deze lijst komen uit het bezit van Otto Frank en zijn na diens overlijden volgens testament nagelaten aan het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD), inmiddels KNAW. De KNAW treedt namens de Nederlandse Staat op als bruikleengever van deze objecten aan de Anne Frank Stichting. De Eckert-lijst dient juridisch en fysiek als een geheel beheerd en bewaard te worden.

  13. Hermann van Pels

    Hermann van Pels (Gehrde, 31 maart 1898 – Auschwitz-Birkenau, oktober 1944) was een handelaar en vertegenwoordiger van Joodse afkomst, die vooral bekend is geworden als vader van het gezin Van Daan uit het dagboek van Anne Frank. In 1937 besloot hij met zijn vrouw en zoon naar Nederland te vluchten en tijdens de Duitse bezetting van Nederland doken zij onder in Het Achterhuis. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 kwam Van Pels via interneringen in de gevangenis Weteringschans en Kamp Westerbork. In oktober 1944 werd hij in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord.

  14. Jan & Miep Gies

    Miep Gies (geb. Santrouschitz, Wenen (Oostenrijk-Hongarije), 15 februari 1909 – Hoorn, 11 januari 2010) was een in Oostenrijk-Hongarije geadopteerde Nederlandse medewerker van de Nederlandsche Opekta Maatschappij N.V., waar Otto Frank eigenaar van was. Toen de familie Frank onderdook in het kantoorpand was Gies, bijgestaan door haar echtgenoot Jan Gies, actief als helper aan de onderduikers in het Achterhuis van Prinsengracht 263. Na de deportatie van de onderduikers uit het Achterhuis was zij het die het dagboek van Anne Frank vond en na de oorlog aan Otto Frank gaf.

  15. KNAW

    De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is zowel een genootschap van uitmuntende geleerden, en een organisatie van nationale wetenschappelijke instituten, als een adviesorgaan voor de overheid op wetenschapsgebied. De Akademie is gevestigd in het Trippenhuis in Amsterdam. De KNAW treedt namens de Nederlandse Staat op als bruikleengever aan de Anne Frank Stichting van de door Otto Frank nagelaten objecten, zoals vastgelegd op de zogenaamde Eckert-lijst.

  16. Opekta / Pectacon / Gies & Co

    Otto Frank richt in 1933 de Nederlandse tak van Opekta op, een van oorsprong Duits bedrijf dat zich richt op de import van pectine voor Nederlandse huishoudens. Pectine is een middel dat vruchten en gelei sneller laat geleren tot jam, en via advertenties, recepten in kranten en presentaties op beurzen wordt het product vanaf1933 aangeboden aan de detailhandel. In 1938 neemt Otto Frank het bedrijf Pectacon over van Johannes Kleiman en Ton Dunselman, een bedrijf dat handelt in specerijen en conserveermiddelen. Vanaf respectievelijk 1933 en 1937 werken Miep Gies en Bep Voskuijl voor het bedrij...

  17. Souget-Blindeman, Sophie

    Sophie Blindeman (1910-2002) werd geboren in een Joods gezin in Sneek. Zij trouwde in 1935 met Max Souget, huisarts in Amsterdam. Samen met zijn vader Aäron hield hij praktijk op de Geldersekade. Deze collectie heeft vooral betrekking op de - uiteindelijk succesvolle - poging van Sophie Souget-Blindeman zich tot ariër te laten verklaren. Dan zou Max gemengd gehuwd zijn en daarmee van deportatie gevrijwaard.

  18. Anne Frank Stichting

    De Anne Frank Stichting beheert het Anne Frank Huis museum en de Anne Frank collectie en is een educatieve organisatie. De Anne Frank Stichting (AFS) is opgericht in 1957 en sinds 1960 gevestigd op het onderduikadres (het ‘Achterhuis’) van Anne Frank en haar familie, Prinsengracht 263 te Amsterdam De Anne Frank Stichting verwerft originelen - documenten, beeldmateriaal en objecten - die te maken hebben met de (onderduik)geschiedenis van de familie Frank. Otto Frank heeft een belangrijk bijdrage geleverd aan het vormen van de collectie. Hij zette zich na de oorlog in om originele documenten ...

  19. Het Achterhuis

    Het Achterhuis op de Prinsengracht 263 te Amsterdam was de onderduikplek waar de familie Frank, samen de familile Van Pels en Fritz Pfeffer van 6 juli 1942 tot aan hun ontdekking op 4 augustus 1944 ondergedoken zat. Na de oorlog werd deze locatie onderdeel van het Anne Frank Huis.

  20. Peter van Pels

    Peter Aron van Pels (Osnabrück, 8 november 1926 - Mauthausen, 10 mei 1945) was een Duits-Nederlandse scholier en is vooral bekend geworden door zijn relatie met Anne Frank tijdens zijn onderduik in Het Achterhuis. In 1937 besluiten zijn ouders met hem naar Nederland te vluchten en tijdens de bezetting duiken zij onder in Het Achterhuis. Na de arrestatie op 4 augustus 1944 komt Peter van Pels via interneringen in de Weteringschans, Westerbork, Auschwitz, Mathausen en Melk enkele dagen na de bevrijding van Mauthausen om het leven door zijn sterk verzwakte toestand.