Bestand van het Internationaal Auschwitz Comité.
Extent and Medium
ca. 3000 stukken.
Creator(s)
- International Auschwitz Committee
Scope and Content
De stukken in dit bestand werden verzameld door Maurice Goldstein, voorzitter van het IAC tussen 1977 en 1996. Het gaat grotendeels om typisch verenigingsarchief: correspondentie (onder meer tussen het IAC-secretariaat in Warschau en de nationale organisaties), publicaties, nota’s, verslagen, enz. De documenten hebben betrekking op de werking en activiteiten van de organisatie, o.a. de vieringen van de bevrijding van Auschwitz, de organisatie van reizen en pelgrimstochten naar het kamp, de fondsenwerving voor en oprichting van een internationaal herdenkingsmonument te Auschwitz, de processen tegen de verantwoordelijken van Auschwitz en andere oorlogsmisdadigers (waaronder Ehlers, Asche en Canaris), de strijd tegen negationisme en (neo)nazisme, het conflict in zake het ‘Karmel’ te Auschwitz, … De stukken beslaan grotendeels de periode 1977-1996. Naast archief betreffende het IAC vinden we er ook persoonlijk archief van Maurice Goldstein in terug. Het gaat onder meer om stukken inzake zijn professionele activiteit als arts (vb. briefwisseling met collega’s, medische documenten, facturen, verslagen van congressen, …) en zijn mandaat in het bestuur van de ULB (vb. notulen van zittingen van de raad van bestuur).
Finding Aids
M. CAMBIER & S. TIMPERMAN, Les archives du Comité International d’Auschwitz. Rapport sur l’archivage du Fonds conservé à la Fondation Auschwitz, 2005.
Process Info
The EHRI project, in cooperation with the National Archives of Belgium, selected Holocaust-relevant archival descriptions from the finding aid G. DESMET & P. FALEK-ALHADEFF, P.-A. TALLIER (dir.), Bronnen voor de geschiedenis van de Joden en het Jodendom in België (19de-20ste eeuw) - Sources pour l'histoire des populations juives et du judaïsme en Belgique (19e-20e siècles), Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2015. Please note that this guide focuses on Belgium-related archival materials in the respective descriptions. The guide was co-funded by Belspo - Belgian Science Policy Office and Yerusha project.
Gertjan Desmet
Subjects
- vervolging van oorlogsmisdadigers
- joods-christelijke betrekkingen
- herdenking
- oud-gevangenen
- negationisme
- concentratiekampen
- antifascisme