Cohen, M.
Extent and Medium
0,4 meter (36 inventarisnummers)
Biographical History
Maxim Cohen (1923-2015) woonde samen met zijn broer Eduard (bijnaam "Waf", "Waffie" of "Eddie"), zus Elly, vader Benjamin Cohen en moeder Roos Cohen-van Wezel aan het Houtplein in Haarlem, waar Benjamin Cohen een juwelierszaak had. Op last van de Duitse bezetter is deze zaak overgenomen door de goudsmid H.J. Stuurman, een Arische opvolger, die tijdens de onderduik van de familie de zaak open heeft kunnen houden. De familie duikt verspreid onder. Vader Benjamin wordt vrijwel direct verraden, gearresteerd en van Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij op 15 december 1942 overlijdt. Moeder Roos en zus Elly worden rond 26 mei 1944 gearresteerd op hun onderduikadres en van Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Beiden sterven daar aan de gevolgen van vlektyfus, Elly op 27 maart 1945 en Roos Cohen-van Wezel op 9 april 1945. Tijdens zijn onderduik vervalste Max persoonsbewijzen. Max en Eduard, die deels ook samen op een onderduikadres hebben gezeten, overleven beiden de oorlog door gebruik te maken van verschillende onderduikadressen.
Archival History
Het archief is gevormd in de periode [1908] 1932 tot en met 1962 [2015].
Het archief is in 2016 geschonken door A.E. van Wezel.
Acquisition
Het archief is eigendom van het NIOD.
Scope and Content
Het archief bestaat uit correspondentie, brieven, dagboeken en knipsels uit kranten verzameld door Max Cohen. Een groot deel van het archief bevat brieven geschreven tijdens onderduik.
Appraisal
Tijdens de bewerking van het archief zijn geen documenten vernietigd. Enkele illegale blaadjes zijn overgebracht naar de bibliotheek-collectie.
Accruals
Aanvullingen worden niet verwacht.
System of Arrangement
Het archief is in vier chronologische rubrieken onderverdeeld waarin de inventarisnummers ook op chronologische wijze zijn ondergebracht. Binnen de rubriek 'Correspondentie' zijn twee deelrubrieken aangebracht, één met brieven geschreven tijdens onderduik en één met brieven geschreven vanuit Westerbork.
Conditions Governing Access
Volledig openbaar
Openbaarheid
Het archief is volledig openbaar.
aanvraaginstructie
Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd
onder vermelding van: archief 901, inv.no. ...
Het inventarisnummer is vermeld in numeriek oplopende volgorde,
links naast de beschrijving van de stukken
Conditions Governing Reproduction
Behoudens de algemene regels die gelden voor het vermenigvuldigen van stukken gelden geen beperkingen voor de reproductie.
Physical Characteristics and Technical Requirements
De materiële toestand van de archiefstukken verzet zich niet tegen gebruikelijke raadpleging van de originelen in de studiezaal van het NIOD.
Note(s)
Familie-archief van de familie Cohen uit nalatenschap van Max Cohen.
"Nieuwe aanwinst: het oorlogsarchief van de familie Cohen",
Sources
citeer- en aanvraaginstructie
Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd onder vermelding van: archief 901, inv.no. ...
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna volstaat een verkorte aanhaling: NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam, archief 901 M. Cohen, inv.no. ... NIOD, archief 901 Cohen, inv.no. ...
Process Info
De inventaris is in augustus 2016 vervaardigd door Marieke Zoodsma MA.
Subjects
- Tweede Wereldoorlog
- Families en Personen