Correspondentie van K. Bruinsma en J. Venema, 29 juni 1943 - en z.d..
Extent and Medium
24 omslagen
Scope and Content
Een dochter van Klaas Bruinsma houdt een blog bij over de inhoud van de brieven, en bereidt een boek voor met als werktitel: Taboe in het theemeubel.
Note(s)
Klaas Bruinsma (17 januari 1916) was betrokken bij het verzet in Noord-Friesland. Al tijdens de oorlog was hij verloofd met Janke Venema en woonde hij in het dorpje Raard, onder Holwerd. Een paar weken na de bevrijding, in juni 1945, meldt Klaas zich met een aantal maten uit het verzet aan als oorlogsvrijwilliger. Hij schrijft zijn 'allerliefst dapper meisje' over zijn besluit: "De kogel is door de kerk lieveling, ik heb me gisteravond gemeld voor O.V.W. We zijn nu met 16 man, waaronder 4 gehuwden, dat is de helft van onze ploegen, een goed resultaat". Hij legt haar uit dat hij uit plichtsbesef handelt, want "ik mag niet achterblijven".
Een maand later, op 10 juli 1945, trouwt Klaas met Janke. In oktober volgt hij een korte opleiding bij het Centraal Vrijwilligers Kamp aan de KMA in Breda waarna hij zijn militaire training vervolgt in Engeland, onder meer in Wolverhampton en Tilshead. In het voorjaar van 1946 keert hij terug en wordt wachtmeester-instructeur bij de eerste afdeling van het Derde Regiment Veld Artillerie (1-III RVA), dat gestationeerd is in de Willem de Zwijgerkazerne te Wezep. In deze periode wordt de eerste zoon van Klaas en Janke geboren.
Als in september 1946 het Zesde Regiment Veldartillerie wordt opgericht, wordt Klaas ingedeeld bij de A-batterij van de eerste afdeling (1-6 RVA). Op 3 oktober 1946 scheept hij in op de "Tegelberg" en komt aan het eind van de maand aan in Batavia. Aanvankelijk wordt de eenheid van Klaas gelegerd in Mr. Cornelis maar al gauw vertrekken ze naar Oedjoengmenteng en Kebalen. Later verblijft Klaas onder meer in Tangerang, Soekameloang en Patoearan. Inmiddels (april 1947) hebben KLaas en Janke ook een dochtertje gekregen. In deze periode wordt hij ook overgeplaatst naar de D-batterij van 2-6 RVA. Pas eind 1949 keert hij aan boord van de "Johan van Oldebarneveldt" terug naar Janke en zijn twee kinderen.Klaas schrijft voor zijn tent een brief naar het thuisfront (bron: familiearchief).
Subjects
- Nederlands-Indië
- Militairen - Zie ook: Officieren, Soldaten