Correspondentie van H. Jonker, 1940-1945.

Identifier
MF2437916
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 618-625
Dates
1 Jan 1940 - 31 Dec 1945
Level of Description
Other
Source
EHRI Partner

Note(s)

  • Henk Jonker uit Kampen had een groot deel van zijn mobilisatietijd verlof om zich te wijden aan zijn studie wis- en natuurkunde. Drie dagen voor de Duitse inval werd hij echter als reservist bij een infanterieregiment ingedeeld, dat streed in de omgeving van Dordrecht (Groep Kil - Hoekse Waard). In de rang van eerste luitenant trad hij op als plaatsvervangend compagniescommandant bij <a class=uline href=http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=34e-regiment-infanterie-2 target=_blank>1-I-34 RI. Bij gevechten in de eerste oorlogsnacht liep hij met zijn manschappen in een hinderlaag en werd urenlang beschoten. Bij de terugtocht in de vroege ochtenduren van 11 mei raakte luitenant Jonker <a class=uline href=http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=vak-wieldrecht---2e-fase-2 target=_blank>krijgsgevangen. Hij en zijn mannen werden ondergebracht in een schoolgebouw aan de Mijlweg, waar later ook burgers naar toe werden gebracht.

    Duitse parachutisten gebruikten Jonker en een vijftiental andere Nederlandse militairen als menselijk schild tijdens hun opmars in zuidelijke richting. Bij een beschieting door Nederlandse troepen raakten enige krijgsgevangenen gewond. Luitenant Jonker kreeg twee schoten door zijn rechterbeen. Na de capitulatie onderhield hij een levendige correspondentie met de soldaten van zijn regiment en handelde hij de administratieve nasleep af. Nog tijdens de bezetting wist hij zijn studie af te ronden.

  • Situatieschets van de gevechten rondom de Christelijke School aan de Mijlweg.

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.