Brieven van F. Slier vanuit kamp <a class=uline href=http://kampmolengoot.nl target=_blank>Molengoot</a> aan zijn ouders, 25 april - 14 september 1942.

Identifier
MF1585718
Language of Description
Dutch
Alt. Identifiers
  • 302
Dates
1 Jan 1942 - 31 Dec 1942
Level of Description
File
Source
EHRI Partner

Scope and Content

Bevat een brief aan F. Slier van zijn ouders, en enkele brieven van "Harry" aan de familie Slier. Bevat een kopie van een artikel van Elma Verhey uit de Vrij Nederland van 23 mei 1998: Brieven uit werkkamp Molengoot. De laatste berichten van Flip Slier.

Note(s)

  • Philip Slier (Amsterdam, 4 december 1923 - Sobibor, 9 april 1943) was een Joodse typograaf, die vanuit het Joodse werkkamp Molengoot, bij Hardenberg, brieven schreef aan zijn ouders in Amsterdam. In 1997 werden de brieven gevonden in het huis in de Amsterdamse Vrolikstraat, waar de familie tot hun deportatie had gewoond. Philip, bij familie en vrienden ook wel bekend als 'Flip', vertrok in 1942 op 18-jarige leeftijd uit Amsterdam naar Kamp Molengoot. Meerdere keren per week schreef hij zijn ouders. Elke brief sloot hij optimistisch af, aangezien hij wist dat zijn ouders zich grote zorgen maakten. Eén keer maakte hij melding van een "tamelijk leuke bonte middag" met de variété-artiesten Johnny en Jones en Prof. Ben Ali Libi. Soms ontving hij een brief van zijn ouders. De Joden uit Kamp Molengoot werden via Kamp Westerbork naar Polen gedeporteerd. Slier heeft zelf de sluiting van het kamp niet meegemaakt, want in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 vluchtte hij en ging hij terug naar Amsterdam. Van daaruit wilde hij naar Zwitserland vluchten. Hij werd echter op het Centraal Station aangehouden en gedeporteerd naar Kamp Vught. Vervolgens werd hij doorgezonden naar het vernietigingskamp Sobibór, waar hij werd vergast op 9 april 1943. Zijn ouders overleden daar ook, allebei op 4 juni 1943.

    Een groot aantal van de brieven is uitgegeven onder de titel "'Tot ziens in vrij Mokum': brieven van Flip Slier uit werkkamp Molengoot (april 1942-oktober 1942)" (Oudewater, 1999).) In het Engels is een bewerking verschenen onder de titel "Hidden letters".

This description is derived directly from structured data provided to EHRI by a partner institution. This collection holding institution considers this description as an accurate reflection of the archival holdings to which it refers at the moment of data transfer.