Algemene Documentatie – Concentratiekampen.
Extent and Medium
Enkele honderden ordners.
Creator(s)
- Directie-Generaal Oorlogsslachtoffers
Scope and Content
Vooreerst vermelden we de omvangrijke verzameling documenten in verband met voornamelijk Duitse maar ook Franse, Nederlandse, Italiaanse, Belgische, … concentratie-, vernietigings-, interneringskampen en gevangenissen. Het gaat o.a. om de kampen Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Natzweiler, Dachau, Mittelbau-Dora, Flossenburg, Lublin-Majdanek, Mauthausen, Neuengamme, Ravensbrück en Sachsenhausen. Over Buchenwald zijn de meeste documenten voorhanden. De (onvolledige) reeksen bevatten lijsten van gestorven, vermiste, overgeplaatste, gerepatrieerde, … gevangenen maar ook (eind)rapporten over de kampen, overlijdensakten, registers (o.a. van stamboeknummers, van uitbetaling van premies aan gevangenen, van de maandelijkse getalsterkte van het kamp, van de resultaten van medische onderzoeken en experimenten op gevangenen, …), rapporten (o.a. medische verslagen), dossiers, fiches van gevangenen, verslagen en vragenlijsten van ondervragingen van voormalige gevangenen, nota’s en diverse andere stukken daterend uit zowel de oorlog als de naoorlogse periode. Vaak vinden we er ook lijsten of uittreksels van documenten terug die verband houden met Belgische of in België gedomicilieerde gevangenen.
Finding Aids
Thematisch en geografisch steekkaartensysteem. Daarnaast is er (voor de grote kampen) een steekkaartensysteem voorhanden geordend per kamp en vervolgens op naam en immatriculatienummer. Er bestaat een (deels verouderde) inventaris: P. NEFORS, Inventaris van het Archief van de Dienst voor de Oorlogsslachtoffers – Inventaire des Archives du Service des Victimes de la Guerre, Brussel, 1997.
Process Info
The EHRI project, in cooperation with the National Archives of Belgium, selected Holocaust-relevant archival descriptions from the finding aid G. DESMET & P. FALEK-ALHADEFF, P.-A. TALLIER (dir.), Bronnen voor de geschiedenis van de Joden en het Jodendom in België (19de-20ste eeuw) - Sources pour l'histoire des populations juives et du judaïsme en Belgique (19e-20e siècles), Brussel, Algemeen Rijksarchief, 2015. Please note that this guide focuses on Belgium-related archival materials in the respective descriptions. The guide was co-funded by Belspo - Belgian Science Policy Office and Yerusha project.
Gertjan Desmet
Subjects
- Shoah
- concentratiekampen
- oorlogsslachtoffers
- overlevenden van de Shoah
- oud-gevangenen